• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular
Tarih: 11.8.2019 08:00:00
 
Etkinliğin Adı: Kurban Bayramı Kutlaması
Etkinliği Düzenleyen: Demirpınar Köyü Derneği
Adres: Demirpınar Köyü Sosyal Tesisleri
Telefon: 0530 505 21 17
Açıklama: Sevgili köylülerimiz, Birlik,dayanışma, huzur, mutluluk içerisinde köyümüzde yaşadığımız bayramları çocuklarımıza yaşatmayı amaçlıyoruz. çocuklar için Salıncaklar kuracağız, ev ev gezip bayram şekeri toplayacaklar, büyüklerin ellerinden öpecekler ve bizlere özlem duyduğumuz bayramları yaşatacaklar. Bu güzellikleri hep birlikte yaşamak için tüm canlarımızı kurban bayramanında köyümüze bekliyoruz..

Erzincan Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
MODERN ARICILIK

                                         

Modern Arıcılık

Sevgili Arkadaşlar, Ben Zürich’e geldikten Sonra Doğaya bakış açım değişti, tamamen doğa dostu oldum, o yüzdende Arıcılık doğa için olmazsa olmazlardan biri olduğu ğerçekliğinden yola çıkarak arıcı
lık mesleğine başladım. 6 yıldır Arıcılık yapıyorum, öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben Burda Arıcılığı değılde, Bal konusunda yaptığım deneyler, edindiğim tecrübeler ve öğrendiğim bilgileri, sizlere aktarmak istiyorum.

Bal Alırken nelere dikkat etmelisiniz

 

 

 

  1. Hakiki Gerke Bal nasıldır?
  2. Neden petekli Bal tercih edilir?
  3. Şekerli Bal nasıl anlaşılır?
  4. Siyah petekli Yani Siayah bal nedir? (yada Koyu Renkli)
  5. Kimyasal ilaçların Kullanıldığı Takvimler önemlimidir

6.      En iyi mal hangisidir.Vs. gibi Bir çok soruyu sıralayabiliriz.

 

Şimdi bu sorulara kısaca cevaplar bulalım.

        Türkiyede Tüketicilerin büyük çopunluğu bal konusunda çok yanlış bilgi sahihibidirler. Özellikle Konuştuğumuz kendi köylülerimizin bu konuda çok yetersiz olduğunu ( Veli Kaz ile Bülent Eğilmez Hariç) üzülerek belirtmek isterim. Defalarca sosyal Media üzerınden yada birebir konuşmalarda anlatmamıza rağmen, hala  iyi bal nasıl olur konusunu bilmemenin ilgisizlikten kaynaklandığını düşünüyorum. Lütfen doğrusunu ögrenin ve öğrendiklerinizide çevrenizle paylaşın. Her zaman şunu savunuyoruz: Bilgiler Paylaşıldıkça Güzelleşir ve Anlam Kazanırlar.

  1. Hakiki Gerçek Bal Nasıldır? Bunu gerçekten bilmek kolay degil. Doğal, katkısız ve kaliteli balı anlamak imkansız degildir. Bunun en Kolay yolu tanıdık arıcılardan bal almaktır. Rengine bakarak, Tadına Bakarak, Kokusuna bakarak, bir yere kadar kaliteyi kontrol edebilirsiniz. Fakat bu kesinlikle Kalite konusunda yeterli degildir. Balınızı tanıdık Arıcıdan alırken kendisinine sorular sorarak kaliteyi anlayabilirsiniz. Marketçinizden alıyorsanız Örnegin Tandır Café den alıyorsanız, o zaman Veli Kaz balı hangi arıcıdan alıyorsa o Arıcıyla irtibata geçmesi ve aşağıda belirteceğim soruları sorup bilgi sahibi olması ve Müşterisine  Aktarması gerekiyor. Arıcıya Şu soruları Sorun: 1. Arılarınız Hangi Bölgede, Tarım Alanına kaç kilometre uzakta( En az 5 Km. Uzak olması gerekiyor.)  Yani Örneğin bizim köyün içinde arıcılık olmaz. Çünkü Elma bahçeleri ilaçlanıyor. Arılar Çiçeklere konduğu zaman ayaklarıyla Zehirleri Bal Kovanına taşırlar. 2. Arılarınızı Varoa ya karşı hangi tarihlerde ilaçlama yapıyorsunuz. ( Birinci ilaçlama Bal hasadı yapıldıktan sonra yapılır. İkinci ilaçlama en geç Ekimin Sonu Eylülün başı olmalı) 3. Çevresinde karayolları, kimyasal üretim yapan fabrika, çimento fabrikası Varmı? En az 5 Km. Uzakta olmalı.
  2. Neden Petekli Bal Tercih edilir? Tüketicinin petekli balı tercih etmesinin bir çok nedeni var. Bal peteğinin insan sağlıgına iyi geldiğini düşündüğünden, Süzme balın kaynatılmış olabileceğini ( Kaynatılmış bal besin değerini kaybeder.) ve Petekli balın Göze Hitap etmeside ayrı bir neden.
  3. Şekerli Bal nasıl anlaşılır? Tüketicinin Şekerli balı anlaması nerdeyse imkansızdır. Tüketici kristalize olmuş yani halk arasında Şekerlenmiş bal olarak bilinen balın, Arıya Şeker Şerbet verildiği kanısını güçlendirir. Oysaki bu bilgi Tamamen yanlıştır. Ben bunu 2015 de Arının birinde  denedim, ve Şeker Şerbet ile yaptığım  1 çerçeve balı sakladım 4 yıl oldu hala duruyor, ve Şekerlenmedi. Yani şeker verilmiş bal asla Şekerlenmez. Ayrıca kaynatılmış ballarda Şekerlenmez, fakat besin degerlerini kaybeder. Üretici balını kaynatmak zorunda kalıyor. Çünkü diyorki balımı süzüp kavanozlara koyduktan kısa bir süre sonra ballar şekerleniyor. Insanlarda zanediyorlarki Ballara şeker verilmiş. Yani yanlış bilgiden dolayı Tüketici kalitesiz ve besin degeri düşük bal tüketiyor. Şekerlenen Ballar Tamamen Arının Getirdiği Çiçege bağlıdır. Örneğin Ay Çiçeği, Raps Çiçeği, Mısır yani yagli Çiçeklerin balı Çok çabuk Şekerlenir. Çam agaçlarının yoğun olduğu bölgelerde Şekerlenme nerdeyse olmaz. Çünkü Çam Balı ve Kestane Balı Şekerlenmez. Çam Balı, Akasya Balı ve Kestane Balı besin değeri olarak Çok Düşüktür. Besin değerinin En yüksek bal Çiçek Balıdır.                                    Korkmadan Şekerlenmiş balları tüketebilirsiniz. Unutmayın Doğal Ballar Şekerlenir.
  4. Siyah petekli Bal. Siyah bal die Bir bal yoktur. Koyu veya açık renkli ballar vardır. Petekler eskidikçe siyahlaşır. Ve kullanılmamalıdır. Siyahlaşmış   peteklerdeki ballar koyu renkli gözükürler, artı Çam balının koyu olmasıda eklenince daha bir koyu renkli gözükür.
  5. Kimyasal İlaçlarin kullanıldığı Takvimler Önemlimidir?    Kesinlikle Bal Konusunda en çok dikkat etmeniz  gereken konudur. Malesef bir çok Arıcımız bu   konuda sınıfta kalıyor. Arı Zararlılarına karşı yapılan Zamansız İlaçlama, İlaç izlerinin Bala bulaşmasına sebep oluyor. Bir taraftan Çiftçinin bilinçsiz olarak Zirai ilaçları kullanması Diğer taraftan Arıcıların sorumsuzluğu Türkiyedeki bal kalitesini düşürüyor. Pülümür balının bu konuda kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Pülümürde tarımcılık yok.

 

Karakovan bal: Karakovan balı dendiğinde sanki başka bir bal akla gelir. Oysaki karakovan bal diye bir bal çeşidi yoktur. Karakovan petek yani mum vardır. Karakovan usulünde Arıcı Petek takmaz , yani mum takmaz. Arı kendi çabasıyla getirdigi polenlerinde yardımıyla mum yapar petek örer, bunada halk arasında kara kovan diyoruz. Eskiden yuvarlak sepetler vardı. Hayvan gübresiyle dış yüzeyi sıvalanırdı. Yukarı mahallede bizimki vardı, bunlara kara kovan diyorduk. Içindeki bal normal bal. Normal petekle Karakovan peteğin arasındaki fark: normal Petek çiğnerken sakız gibi olur ve hiç güzel degildir. Karakovan Petek çok daha rahat dagılıyor yemesi daha rahat. Unutmayın normal kovan ile karakovan balı aynıdır, yanlızca mum farkı vardır. Birini Arı kendisi yapıyor, diğerini fabrika yapıyor.( Fabrıkada arının mumundan yapıyor)

Erdal FIRAT

2405.2019

ZÜRİH



Erdal FIRAT
Okunma Sayısı: 773


3.139.105.83








YAZARIN DİĞER YAZILARI

Aidat Borcu Sorgulama
Günlük Gazeteler

Erzincan Üzümlü Demirpınar Köyü Derneği

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top